Blog

Hogyan válasszunk festőgépet?

2019.01.20 14:03
luxusfestő.hu
      
Akár csak már benne van a korban és nem bírja a fárasztó munkát,esetleg gyakran fenyegetik határidők és a kötbér veszélye, vagy épp fiatal kezdőként esze ágában sincs nehézkes módszerekkel dolgozni, a megoldást minden esetben a gépiesítés jelentheti.
Azonban információk hiányában nem könnyű feladat a megfelelő gépet kiválasztani, így gyakran előfordul,hogy bakot lövünk egy rosszul megválasztott festékszóróval. Ma megnézzük, hogyan kell ezt jól csinálni!
   
VÁGJUNK IS BELE!
   
1. kérdés: Milyen anyagot szeretnénk fújni?
   
Mindenek előtt a megértéshez szükséges tudni, hogy a festék sűrűsége és szemcsemérete határozza meg, milyen teljesítményre van szükségünk.
   
Az alacsony teljesítménytől a magas felé: lakkok-lazúrok --> beltéri diszperziók --> homlokzati festékek --> tűzgátló festékek --> glettanyagok.
   
Fentről lefelé egy festőgép kifújja a kisebb teljesítményigényű anyagokat is, tehát pl ami homlokzatit képes fújni, az tud lakkot-lazúrt és beltéri diszperziót is. Visszafelé értelemszerűen nem működik, egy beltéri diszperzióra alkalmas géppel ne akarjunk glettet kifújni, mert csúnya vége lesz.
  
Döntsük el tehát, hogy milyen jellegű festékekkel szeretnénk dolgozni, és ezek közül a legmagasabb teljesítményigényű festékhez válasszuk ki a gépet.

   
2. kérdés: Mekkora projekthez használjuk?
   
A festőgépek csoportjában megkülönböztetünk lakossági, félipari és ipari gépeket, ezek különböző mértékű igénybevételre vannak tervezve. A gyártók ezt általában Liter/év mértékegységben határozzák meg. Pl. egy 450 L/év igénybevételre tervezett lakossági géppel ne kezdjünk el csarnokot festeni, hiszen nem arra tervezték, hogy a pisztolyt órákig húzva folyamatosan pörögjön a motor. 
   
Sajnos a magyar gondolkodásmód miatt sokszor inkább egy 100 ezer forinttal olcsóbb gépet választ a festő, mondván, hogy jó lesz az, majd vesz másikat ha tönkremegy... A tapasztalat viszont az, hogy ez pénzkidobás! A legrosszabbkor fogja cserben hagyni, és költséges javítás, kötbér, és bosszúskodás lesz a vége.
   
Ha nincs épp elegendő pénz a megfelelő gépre, inkább érdemes még gyűjteni pár hónapot, de ne ugorjunk bele csak azért hogy legyen! 
   
Egy jól megválasztott gép néhány elvállalt meló alatt vissza is hozza az árát!
   

   

 

3. kérdés: Milyen jellegű munkára szeretnénk használni?
     

Meglehet, hogy csak hétköznapi dolgokra használjuk gépünket, de léteznek a választás szempontjából különleges munkakörülmények.

Legyen szó akár puding állagú lazúrról, nitrohígítós festékről, vagy épp egy 20 emeletes ház homlokzatának festéséről, ahol 100 méteres tömlhosszra is szükség lehet, ezek olyan tényezők, amelyek eltérnek a megszokott gépi festéstől, így fontos szempontok lesznek a választásnál.

A lényeg, hogy kicsit mindig gondolkodjunk előre, és ha különleges igényünk van, mindenképpen kérjünk segítséget a választáshoz!

    
4. kérdés: Milyen jellegű feladataink lesznek a tervezett projektekben?
   
Ahány munka, annyi féle kihívás létezik, melyek megoldása nem is elsősorban a festőgép kérdése, hanem az alkalmazott kiegészítőké.
   
Pl. ablakkeretet szeretnénk festeni. Nyilván fontos, hogy keskeny sávban szórjuk a festéket, mert nem szeretnénk pocsékolni. Ilyenkor egyszerűen csak kiválasztjuk a megfelelő fúvókát, amely kellően szűk szórásszélességgel rendelkezik. Vagy plafont szeretnénk festeni, esetleg padlót lakkozni, de nem akarunk létrával kínlódni, vagy hajolgatni egész nap. Erre a feladatra a fúvókahosszabbítók jelentik a megoldást, választhatjuk 30,50,60,90,120, vagy akár 180 centis kivitelben is, ami a magasságunkhoz és a meló jellegéhez igazodik. 
   
Minden feladatra van egy speciális megoldás, erről hamarosan újabb cikket olvashatsz!